poniedziałek, 17 sierpnia 2015

5 minut i gotowe! Pysznie, zdrowo, kolorowo

Niejednokrotnie powrót z pracy do domu oznaczał jedno- kanapa, ciepłe papcie i junk food!
Nie było to bynajmniej wynikiem zamiłowania do spożywania śmieciowego jedzenia. Doskwierający głód, burczący brzuch i ogarniające całe ciało zmęczenie, dawało się we znaki. Reakcja zawsze była natychmiastowa! Pizza na telefon, mrożonki podgrzewane w mikrofalówce, tosty z serem i hektolitrami majonezu. Wybieraliśmy nie zawsze rzeczy smaczne, o zdrowych nie wspominając, ale takie które wymagały od nas minimum zaangażowania.

Dobra wiadomość! Jeśli masz pięć minut, możesz stworzyć coś pysznego,a przede wszystkim niezwykle zdrowego w tak krótkim czasie! Oto przykłady :)

1. Jajko sadzone, świeży szpinak, czerwona fasolka! Pycha! Danie odrobinę przypominające angielskie śniadanie, wersja skromniejsza, o niebo zdrowsza, a równie smaczna! Fasolę czerwoną możemy zastąpić fasolką zieloną, żółtą, a nawet ciecierzycą gotowaną lub w postaci hummusu!

2. Czarna fasola- w Polsce dopiero odkrywana, a szkoda! Bogate źródło antyoksydantów, witamin, a przede wszystkim świetnie smakuje! Doskonała w zestawie z brązowym ryżem i brokułami. Całość z dodatkiem kilku kropel oliwy, wybranych przez siebie ziół, przysmażonych na patelni tworzy zbalansowany, zdrowy posiłek!

3. Zielona sałatka to must have każdego tygodnia! Białko w postaci kaszy quinoa czy piersi z kurczaka, uzupełnione świeżą sałatą, awokado, polane łyżką oliwy z oliwek to lekka i zdrowa alternatywa dla ciężkich kolacji. Ilość dodatków dobieramy sami w zależności od zawartości lodówki i naszego gustu. Pomidory, kapary, oliwki, ogórki...

4. Standard. Pomidory z serem mozzarella, posypane świeżą bazylią. Jak możemy urozmaicić? Kilka suszonych moreli, orzeszki pini i sos balsamico!

5. Przygotowanie ryby to jeden z najszybszych pomysłów na zdrowy i szybki posiłek. Moje propozycje to np. dorsz czy łosoś. Wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni, ryby posypać ziołami i piec przez około 15-20 minut. W międzyczasie prędko obieramy i delikatnie gotujemy dodatki (tak aby nie rozgotować!!). Marchewkę, kroimy, mieszamy z zielonym groszkiem, zieloną fasolką, dodajemy odrobine soli i pieprzu, łyżkę masła i gotowe!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz